Har du også fået øjnene op for campinglivets glæder, og har du planer om at springe ud som campingvognsejer sammen med foråret? Så læs med her, og få vores vigtigste råd til, hvad du skal have styr på, så du kan komme sikkert på campingferie og hjem igen.
Før du spænder campingvognen for og begiver dig ud på landevejen som nyslået campist, er der en del regler og praktiske forhold, som det er vigtigt at sætte sig ind i. Der er f.eks. regler for, hvor stor en campingvogn, du må køre med, hvor meget du må læsse i den, og hvor hurtigt, du må køre med den.
Samtidig er det ikke bare sådan lige at køre med campingvogn, hvis du aldrig har prøvet det før. En bil med campingvogn spændt for har markant anderledes køregenskaber, end du er vant til fra en almindelig personbil. Det kræver øvelse at manøvrere rundt med den store vogn, og der er forskellige ting, du skal være ekstra opmærksom på, så du ikke bringer dig selv og andre i fare.
Det er om at holde tungen lige i munden, når man skal finde ud af, hvor stor en campingvogn, man må køre med. Svaret skal nemlig både findes i dit kørekort såvel som i din bil og campingvogns registreringsattest.
FDM har lavet en beregner til campingvogn og trailer, som hurtigt kan fortælle dig, om du med dit kørekort må køre med den kombination af bil og anhænger, du har i sinde. Du finder beregneren her.
På FDM’s hjemmeside kan du også læse mere om reglerne for, hvad du må trække, hvis du vil vide mere om, hvad der ligger til grund for beregningen.
Når først du har styr på, om du i det hele taget må køre med din campingvogn, er det næste, du skal have styr på, hvor hurtigt, du må køre med den.
I Danmark må du med campingvogn max. køre 50 km/t i byzone og 80 km/t alle andre steder, uanset om det er på landevej eller motorvej. Er der skiltet med en lavere hastighedsgrænse, er det naturligvis den, der gælder. Nogle campingvogne kan få en tempo 100 godkendelse. Med den må du køre op til 100 km/t med din campingvogn på motorvejen. Man kan få godkendelsen i Danmark og Tyskland.
Det er vigtigt, at du pakker din campingvogn rigtigt. Pas på med at overlæsse den, og sørg for at fordele vægten jævnt i vognen. En for tung eller forkert pakket campingvogn kan påvirke dit vogntogs stabilitet og skabe farlige situationer.
Du skal for det første være opmærksom på ikke at overskride campingvognens tilladte totalvægt. Mange bliver overraskede over, hvor meget deres campingvogn vejer selv uden bagage. Samtidig skal du være opmærksom på kugletrykket. Det kan både give ustabil kørsel, hvis det er for højt, eller hvis det er for lavt.
Her er 5 gode råd, når du pakker din campingvogn:
Kend vægten på din campingvogn - og husk at vægten kan ændre sig over tid, fordi du gradvist får mere udstyr eller vognen optager fugt. Vej den bagage, du læsser i vognen. Kend din bils tilladte kugletryk, og tjek det, når du har pakket vognen. Kugletrykket bør typisk ligge omkring 60-75 kg (men nogle biler har en lavere tilladt vægt). Pak tunge ting nederst i vognen, placer dem lige foran vognens forreste hjulaksel, og spænd løse ting fast. Kør en kort prøvetur, før du tager afsted på ferie for at teste, at der ikke er noget, der påvirker din kørestabilitet. Hvis du ikke har kørt med campingvogn før, eller hvis du har fået en ny og større vogn, så vær opmærksom på, at du har markant ændrede køreegenskaber, end du plejer. Du er både tungere, bredere og højere. Så øv dig på at køre med din campingvogn, og lær dine nye køreegenskaber at kende. Det kræver også øvelse at bakke og vende med en campingvogn, så øv dig, så du ikke ender i en ubehagelig klemme, når du er på tur med vognen.
Her er 5 gode råd, når du kører med campingvogn:
Du er tungere, end du plejer: Det betyder, at du har langsommere acceleration og større bremselængde. Hold derfor god afstand og planlæg dine overhalinger i god tid.Du er både høj og bred: Orienter dig derfor grundigt, indstil dine ekstra sidespejle korrekt, og vær særligt opmærksom ved lavthængende skilte og smalle gennemkørsler.Du er mere vindfølsom: Vær opmærksom på, at sidevind kan bringe dig ud af balance, især i åbent landskab og på broer.Vær særligt opmærksom, når du overhaler: For høj fart kan bringe vognen i slinger, ligesom lufttrykket fra større køretøjer, som f.eks. lastbiler, kan give pludselige ryk i din campingvogn.At bakke og vende kræver øvelse: Øv dig et sted, hvor du har god tid og plads. Tag evt. et kursus.Og så husk, at ting bare tager lidt længere tid, når man kører med campingvogn. Så læg god luft i din rejseplan, og medbring din gode tålmodighed. Det er trods alt én af campinglivets glæder, at det hele går i et stille og roligt tempo.
Ansvarsforsikring Du kan ikke tegne en separat ansvarsforsikring for din campingvogn, da den er dækket under ansvarsforsikringen til din bil. Her er det vigtigt, at du sikrer dig, at ansvarsdækningen, som du har tegnet til din bil, omfatter bilens trækkrog.
Kaskoforsikring Vi anbefaler, at du tegner en kaskoforsikring til din campingvogn. Kaskoforsikringen dækker skader på din campingvogn, hvis du f.eks. bliver impliceret i et trafikuheld, eller hvis din campingvogn bliver udsat for hærværk eller bliver stjålet. Til kaskoforsikringen er også tilknyttet vejhjælp i udlandet via SOS rødt kort ordningen.
For de fleste vil det også være anbefalelsesværdigt at tegne en indboforsikring til campingvogn, som dækker skader på indbo og løst inventar i campingvognen. Det kan f.eks. være, hvis indboet bliver beskadiget i forbindelse med et trafikuheld, ved brand-, vand- og stormskader, eller hvis du har indbrud i campingvognen.
Mange vælger også at have en vejhjælpsordning til deres campingvogn, så de er sikret vejhjælp i Danmark og Europa.
Hos Gartnernes Forsikring har vi netop lanceret en ny campingvognsforsikring, der bl.a. inkluderer en kaskoforsikring som en del af standarddækningen. Herudover har du mulighed for at tilvælge indboforsikring og til campingvogn, så du selv kan tilpasse forsikringen til dine behov.
Du kan læse mere om vores nye campingvognsforsikring her.