Se efter tegn på, om dit træ er svækket eller særligt udsat for stærk vind, og vurder desuden, om træet udgør en særlig risiko på grund af sin placering.
- Har træet fået skader? F.eks. sprækker, døde grene eller grene, der er på vej til at knække?
- Er træet angrebet af råd, svamp eller insekter?
- Hælder træet, er kronen skæv, eller er der grene, som er særligt udsatte pga. længde, vinkel eller høj belastning?
- Står træet alene eller på et meget åbent område? Så er det mere udsat for vinden.
- Står dit træ i meget våd, fugtig eller løs jord? Så vil det have dårligere rodfæste.
- Er der andre ting, som påvirker træets rødder og rodfæste, f.eks. gravearbejde i nærheden?
- Udgør træets placering en risiko? Står det tæt på bygninger, udhuse, biler eller en vej?
Er der træer, som er i risiko for at vælte eller knække, kan du forebygge, at det kommer så vidt ved at tage en række forholdsregler:
- Beskær kronen og udsatte grene.
- Alt efter træets tilstand og placering, kan det også være nødvendigt at fælde det for at undgå en stor bygningsskade.
- Er dit træ i fare for at blive revet op med rod pga. løs eller våd jord, kan du få professionel hjælp til at sikre det.
I det hele taget kan det være en god idé at tage en professionel med på råd omkring beskæring, fældning og sikring af havens træer. En professionel vil også kunne hjælpe dig med at vurdere træets generelle tilstand.
Trampoliner er hvert år skyld i mange skader, når stormsæsonen sætter ind.
Det er derfor vigtigt, at du pakker trampolinen sammen for vintersæsonen eller sørger for, at den er tilstrækkeligt sikret. Læs mere om, hvordan du kan sikre din trampolin her.
I stormsæsonen bør du som husejer altid holde øje med vejrudsigten og være opmærksom, når der varsles storm i dit område. Er der varslet storm, hvor du bor, så gå en runde omkring huset og i haven dagen før – eller i timerne før stormen - for at stormsikre særligt udsatte ting, der kan blive beskadiget eller løsrives og forvolde skade på biler, bygninger og mennesker.
- Pak havemøbler, havegrill, bålfade, parasoller og lign. væk for vinteren, eller sørg for, at det er godt sikret, hvis ikke du har et sted at gøre af det.
- Ryd op i haven: vandkander, legetøj og andet, der kan flyve rundt, skal væk.
- Stil fritstående skraldespande og lign. ind i læ før stormen.
- Presenninger og anden løs afdækning skal fjernes eller sikres med kraftigt reb eller lign.
Hvis du får du en stormskade, skal du kontakte os hurtigst muligt. Vi har en døgnservice, hvis du har behov for akut hjælp i forbindelse med en skade. Du kan se alle kontaktoplysninger og akutnumre her.
Det er desuden vigtigt, at du gør, hvad du kan for at begrænse skadens omfang. Det kan få betydning for din dækning, at du efter bedste evne har forsøgt at begrænse skadens omfang og afværge yderligere skade.
Stormskader på dit hus eller andre bygninger, som er omfattet af din husforsikring, er som udgangspunkt dækket under din husforsikring.
Har du tegnet ”Udvidet hus og have” som tilvalg til din husforsikring hos Gartnernes Forsikring kan du desuden få hjælp til oprydning og fjernelse af væltede træer i din have, hvis de er væltet pga. storm (optagning af rødder og nyplantning er ikke omfattet).
Du kan læse mere om vores husforsikring, dækninger og tilvalgsmuligheder her.