Forstil dig, at du mandag morgen fyrer op under pc’en med en frisk kop kaffe ved hånden, klar til at få styr på weekendens indkommende mails og et par administrative opgaver, før du skal videre med dagens andre opgaver. Men hov… Dit mailprogram vil ikke åbne, og du kan ikke komme ind i nogle af dine mapper.
Før du kan nå at færdiggøre alverdens eder og forbandelser, dukker en note op på skærmen: Du er blevet hacket, dine filer er låst og vil først blive dekrypteret igen, når du har betalt en løsesum.
Du ved ikke, hvad der lige har ramt dig, og spørgsmålene står i kø: Hvad skal du gøre nu? Hvem kan hjælpe dig? Hvad kommer det til at koste? Hvor lang tid kommer det til at tage? Og hvordan skal du drive din virksomhed imens? Og får du nogensinde adgang til dine data og dine systemer igen?
Scenarierne kan være mange og konsekvenserne nærmest uoverskuelige, hvis man som virksomhedsejer står alene overfor krisehåndteringen og følgerne af et cyberangreb. Som virksomhedsansvarlig er det derfor vigtigt, at du forholder dig til truslen og har en plan for, hvordan du kan sikre din virksomhed bedst muligt mod cyberangreb – og ikke mindst, hvad du stiller op, hvis krisen rammer.
Mange virksomheder har ikke de nødvendige kompetencer til håndtering af IT-kriminalitet, og de fleste vil derfor være nødsaget til at hyre konsulenter ind til opgaven. Det kan være aldeles omkostningsfuldt. Det samme kan tab af data som følge af et cyberangreb og de driftsmæssige konsekvenser heraf.
For de fleste virksomheder vil en cyberforsikring derfor være en god investering.
En cyberforsikring dækker typisk de omkostninger, som virksomheden vil have som følge af et IT-sikkerhedsbrist, hvor vigtige data går tabt, eller hvor der f.eks. sker persondatabrud. Samtidig dækker forsikringen et evt. erstatningsansvar overfor tredjepart.
En god cyberforsikring vil også stille et beredskab af IT-konsulenter, juridisk bistand og PR-konsulenter til rådighed, som du kan gøre brug af, hvis virksomheden udsættes for et cyberangreb.
Overvej også en netbanksforsikring, som dækker tab ved netbanksindbrud. Som erhvervsvirksomhed dækker banken nemlig ikke et indbrud i din netbank, hvis du f.eks. udsættes for et hackerangreb.
Har du allerede en cyberforsikring, så tjek, om den dækker din virksomheds behov i tilfælde af, at I udsættes for et cyberangreb. Har du ikke en cyberforsikring, så snak med din forsikringsrådgiver om dine muligheder.
Og... få lavet en opdateret kriseplan, så alle i virksomheden ved, hvad de skal gøre i tilfælde af, at I rammes af et cyberangreb.