Når du træder indenfor i dit sommerhus efter en lang vintersæson, hvor det kun har været lidt eller slet ikke i brug, er det ikke usædvanligt, at der lugter indelukket. Det kan være helt normalt, og vil ofte kunne klares med en god gang udluftning og en ordentlig forårsrengøring.
Det kan dog også være et tegn på fugtskader, skimmelsvamp, råd eller skadedyr. Derfor er det altid en god idé at give dit hus et eftersyn indendørs, når du lukker huset op igen for sommersæsonen.
Vandrør og vandhaner
Det første, du skal gøre, er at tjekke vandrør og vandhaner for skader og utætheder, da vinterens perioder med frost og kulde kan have gjort skade på udsatte rør og haner.
Det skal du gøre:
- Luk først for alle vandhaner – ude og inde – som har været åbne for frostsikring.
- Tænd derefter for vandet på hovedhanen
- Efterse dernæst alle synlige vandrør for skader og utætheder
- Prøv om alle vandhaner virker og efterse dem for utætheder
- Sluk for alle vandhaner igen, og tjek om vandmåleren står helt stille – gør den ikke det, kan det være et tegn på, at der er en utæthed et sted. Er det tilfældet, bør du straks slukke for hovedhanen og få professionel hjælp til at finde utætheden.
- Er der ingen tegn på utætheder, så tænd for alle vandhaner for at skylle rørene godt igennem og træk ud i toilettet.
Fugtskader og skimmelsvamp
En god gammeldags forårsrengøring og en grundig udluftning er altid en god idé, når du kommer tilbage til dit sommerhus efter vinteren. En grundig forårsrengøring er også en god anledning til at give huset et tjek for evt. fugtskader og skimmelsvamp ud i alle afkroge af huset.
Det skal du gøre:
- Gør grundigt rent i hele huset
- Luft godt ud, og luft dyner, tæpper, puder osv.
- Tjek undervejs vægge, gulve og lofter for plamager fra fugt og skimmelsvamp – husk at se særligt godt efter ved ydervægge, i kroge, skabe og på steder, hvor der f.eks. står møbler op ad væggen.
Finder du skimmelsvamp, skal det vaskes væk med et svampedræbende middel og affugtes ved god udluftning. Du bør også undersøge, hvad årsagen kan være til, at der er kommet skimmelsvamp. Er det f.eks. en utæthed, manglende ventilation eller kondens?
Finder du større områder, som er meget fugtige eller decideret våde, kan det være tegn på en utæthed i huset, taget eller i vandrør, og i det tilfælde bør du få professionel hjælp til at finde og udbedre skaden.
Skadedyr
En af de mange glæder ved et sommerhus er, at det typisk ligger i natur- og dyrerige områder. Men det betyder også, at der er en større risiko for ubudne gæster, når vi ikke bruger huset. Hold derfor øje med tegn på, om der har været skadedyr i huset.
Mus
En mus behøver ikke meget mere end et hul på størrelse med en kuglepen for at trænge ind, og det er derfor ikke usædvanligt at finde spor efter mus (f.eks. muselort), når du kommer tilbage til dit sommerhus efter vinteren. Mus gør ikke nødvendigvis nogen skade, men trænger de ind i dit hus, er deres efterladenskaber ikke særlig hygiejniske, og du kan være uheldig, at de gnaver i ledninger eller andet, som gør skade på huset. Sætter du musefælder op, så husk at efterse fælderne jævnligt.
Rotter
Finder du tegn på rotter, er det straks mere alvorligt, og i det tilfælde skal du have fat på en skadedyrsbekæmper. Du kan læse mere om, hvordan du finder ud af, at du har rotter, og hvad du skal gøre, hvis du finder dem, i artiklen her.
Mår
En anden uønsket gæst kan være husmåren, som typisk indfinder sig på loftet, hvor den kan gøre stor skade. Er der rodet rundt i isoleringen på loftet, kan det være tegn på, at der har været en mår.
Hvepse
Tjek efter begyndende hvepsebo på loftet og under tagudhæng.
Elinstallationer og ledninger
Hvis dit relæ slår fra, når du slår strømmen til igen efter vinteren, så sluk for alle grupper og tænd relæet igen. Tænd derefter grupperne én ad gangen, indtil relæet slår fra igen. Herefter ved du hvilken gruppe, der er fejl på. Samme metode gælder, hvis også sikringerne springer.
Det anbefales at kontrollere, at RCD-relæet (HPFI) virker 2 gange om året. Du kan f.eks. fast gøre det, når du lukker ned for sommerhuset før vinteren, og når du igen åbner op til foråret.
Manglende efterspænding af bl.a. tavler (som typisk også er støvede) er den hyppigste årsag til skader i den elinstallation, og det kan i værste fald kan føre til brand. Det anbefales derfor at få en autoriseret elektriker til at støvsuge og efterspænde eltavlen hvert 5. år.
Gå en tur rundt om dit hus og giv det et grundigt tjek for, om det har taget skade over vinteren.
Det skal du se efter:
Tag og tagrender
Tjek taget for skader, f.eks. manglende tagsten, revner i tagpap eller andre synlige skader på tagkonstruktionen. Selv små skader kan hurtigt blive værre i forbindelse med det næste uvejr, og det er derfor vigtigt, at få dem udbedret, mens skaden endnu er begrænset.
Tjek også tagrender og nedløbsrør for skader og utætheder, og fjern evt. blade, kviste eller andet, der kan give tilstoppede rør og forhindre vandet i at få afløb.
Mure, sokkel og træværk
Tjek murværk og sokkel for sprækker, revner og ujævnheder, og efterse dit træværk, ydervægge såvel som udhæng: Er det tid til en omgang træbeskyttelse, eller er der brædder, som skal helt skal udskiftes?
Vinduer og døre
Tjek døre og vinduer: Er de tætte? Trænger de til maling? Er der lister, som trænger til at blive skiftet?
Fej vinduer og døre ned udvendigt, og husk at åbne dem for at fjerne støv og skidt, som har samlet sig i falsene over vinteren. Husk også glaslisterne.
Terrasse og have
Har du træterrasse, så tjek efter, om der er rådne brædder, hvor du risikerer at falde igennem. Det kan du nemt teste efter med fødderne ved trykke forsigtigt ned på brædderne hele vejen rundt.
Tjek bevoksning nær huset: Er der beplantning op ad facaden, som risikerer at gøre skade på huset?
Tjek også havens træer: Er der store grene fra træer nær huset, som risikerer at falde ned over dit tag, så er det tid til at beskære dem, før skaden sker. Er der træer som er i risiko for at vælte ned over huset efter vinterens storme eller meget fugtig jord, så få professionel hjælp til at fælde dem, før skaden sker.