Hvis trampolinen er slidt, har skader eller generelt er i dårlig stand, øger du risikoen for, at der sker uheld og, at dine børn kommer alvorligt til skade.
Både det danske vintervejr med storm, regn, frost og sne, og det danske sommervejr med skiftevis sol og regn, kan være rigtig hårdt for trampolinens konstruktion og materialer, og hvis du som flertallet lader trampolinen stå fremme året rundt, er det ekstra vigtigt, at du giver trampolinen et grundigt forårstjek, før ungerne tager den i brug efter vinteren.
Tjekliste - er trampolinen sikker?
- Tjek, om der er løse, slappe eller ødelagte fjedre, som skal udskiftes.
- Tjek, om kantpuden er så slidt, at den ikke afdækker ordentligt for fjedrene, eller at man risikerer at træde igennem.
- Tjek, om der er revner i trampolindugen.
- Tjek trampolinens rammer og ben for, om der er bøjede eller beskadigede stålrør.
- Tjek sikkerhedsnettet og invester evt. i et nyt - et mørnet sikkerhedsnet giver falsk tryghed.
- Hvis trampolinen har slidte eller beskadigede enkeltdele, skal de udskiftes. Du kan købe reservedele til din trampolin hos de fleste trampolinforhandlere.
Måske kender du allerede de fem trampolinråd, men vi tager dem lige én gang til:
- Hop altid én ad gangen: Hvis der er flere børn, som hopper på trampolinen samtidigt, øges risikoen for, at de støder sammen og kommer til skade.
- Brug sikkerhedsnet: Selvom sikkerhedsnettet langt fra forhindrer alle ulykker på trampolinen, kan det forhindre nogle af de mest alvorlige faldulykker. Samtidig kan det forhindre mindre børn i at få adgang til trampolinen. Det er dog vigtigt, at sikkerhedsnettet ikke indhyller dig i en falsk tryghed. Sikkerhedsnet eller ej, er det stadig vigtigt at følge de andre sikkerhedsråd.
- Lav ikke saltoer og andre farlige hop.
- Børn under 6 år skal have en voksen ved trampolinen, som hjælper med at styre hop og landing.
- Giv trampolinen et sikkerhedstjek jævnligt – se vores tjekliste nedenfor.
Udover de fem trampolinråd, er det en rigtig god idé at lære dine børn, hvordan man hopper rigtigt, hvordan man lander rigtigt, og sætte klare regler for, hvad man gerne må, og hvad man aldrig må gøre, med mindre, man er øvet springgymnast.
Uanset, om du har små børn eller større børn, er vores råd, at du har dine børn under opsyn, når de bruger trampolinen.
Langt de fleste trampolinskader er knoglebrud, især på armene. Denne type skader kommer vores unge poder sig heldigvis oftest over uden at få langvarige mén. Men desværre sker der også mere alvorlige ulykker, som kan give varige mén.
Ved skader som disse, kan en børneulykkesforsikring give erstatning og hjælpe dig i en i forvejen svær situation. Du kan læse mere om vores børneulykkesforsikring her.
Hvordan dækker forsikringen, hvis mine børn kommer til skade på trampolinen?
En børneulykkesforsikring hos Gartnernes Forsikring giver erstatning ved mén startende fra 5% og dækker ligeledes tandskader som følge af ulykker.
Samtidig giver vores børneulykkesforsikring mulighed for at få udbetalt en strakserstatning ved knoglebrud, som f.eks. hvis dit barn brækker en arm eller et ben.
Er mine børn automatisk dækket af min ulykkesforsikring?
Hvis du har tegnet en ulykkesforsikring til dig selv, er børn gratis dækket indtil det fyldte 2. år. Det er vigtigt, at du kontakter os og får oprettet en selvstændig forsikring for dit barn, selvom forsikringen er gratis. Når barnet fylder 2 år, vil den gratis dækning ophøre, og der vil automatisk blive opkrævet betaling for børneulykkesforsikringen.
Børneulykkesforsikring kan tegnes fra den dag dit barn bliver født og gælder, indtil dit barn fylder 18 år.
Hvordan dækker en ulykkesforskiring mine børn uden for hjemmet?
Vores børneulykkesforsikring dækker dine børn 24 timer i døgnet, både når de er hjemme, hopper i trampolinen, men også når de leger på naboens trampolin, eller når de er i skole, i fritidsklub eller går til sport. Der kan selvfølgelig være tilfælde, hvor andre kan blive draget til ansvar for ulykken, som i eksemplet beskrevet nedenfor.
Dækker min ansvarsforsikring, hvis naboens børn kommer til skade på min trampolin?
Nej, din ansvarsforsikring dækker som udgangspunkt ikke, hvis naboens børn kommer til skade på din trampolin. Det vil derfor være barnets egen ulykkesforsikring, som skal dække ved et eventuelt varigt mén. Dog kan du blive draget til ansvar og blive erstatningsansvarlig for skader sket på din havetrampolin, såfremt havetrampolinen ikke er korrekt monteret eller der er andre forhold ved den, som gør den farlig at bruge, f.eks. pga. manglende vedligeholdelse.