Spørger man danskerne, er det kun 11 procent af de adspurgte, der i høj eller meget høj grad frygter indbrud, mens hele 64,5 procent svarer, at de i lav grad eller slet ikke frygter indbrud i julen. Det viser en helt ny landsdækkende undersøgelse, Gartnernes Forsikring har fået AB Analyse til at foretage blandt danskerne.
Så skulle man måske tro, at det er fordi danskerne virkelig ruster sig mod ubudne gæster op til juledagene, men sådan forholder det sig ikke. Mere end hver fjerde svarer i undersøgelsen, at de slet ingenting gør for at gardere sig mod indbrudstyve i julen.
Der er dog al mulig god grund til at ruste sig mod indbrudstyvene, selvom antallet af indbrud er faldet de senere år. Julen er nemlig stadig højsæson for indbrud.
“ Når danskerne tager på julebesøg hos familie og venner, er der større risiko for at få besøg af indbrudstyve end på resten af årets dage. For når stribevis af huse står tomme på de mørke vinteraftener, har indbrudstyvene nemmere ved at tømme husene for værdier. Vi kan faktisk se i undersøgelsen, at over 9% af de adspurgte har oplevet indbrud i julen. Derfor anbefaler vi – og i øvrigt også politiet – at man stadig gør sit til indbrudssikre sit hus, så indbrudstyvene ikke har det alt for nemt, ”lyder det fra Lene Harvig, Kommunikationschef i Gartnernes Forsikring.
Et at de mest almindelige råd mod indbrud er at få sine naboer til at holde øje med sit hus. Det gør en del danskere, viser undersøgelsen fra Gartnernes Forsikring.
33,5 procent af danskerne har en aftale med naboerne om, at de holder øje med hinandens huse, mens 19,4 procent er tilmeldt Nabohjælp.
“ At hjælpe hinanden med at holde øje med hinandens huse kan fungere præventivt i kampen mod indbrud. Men det er selvfølgelig ingen garanti for, at der ikke sker indbrud. Man kan jo ikke sidde og stirre på naboens hus 24 timer i døgnet. Derfor anbefaler vi også altid, at man supplerer med tænd/sluk ure og bevægelsessensorer. For når lyset tændes på en mørk aften, er det nemmere for naboen at se, at nogen bevæger sig rundt på nabogrunden, og så kan de evt. ringe til politiet, ”lyder rådet fra Lene Harvig i Gartneres Forsikring.
Et råd af lidt nyere dato er, at man skal undgå at fortælle på de sociale medier, hvor man holder juleferie, da indbrudstyve også følger med online. Hele 36,1 procent har faktisk taget dette råd til sig og undgår at fortælle, når de ikke er hjemme.
Gartnernes Forsikring samlet de almindelig gode råd til, hvordan man forhindrer indbrud i julen, og spurgt danskerne, om de følger dem. I parentes kan man se, hvor mange af danskerne, der har taget rådet til sig.
- Undgå at fortælle på de sociale medier, når du ikke er hjemme (36,1 procent)
- Få naboer til at holde øje med huset (33,8 procent)
- Brug tænd/sluk ur eller anden timerfunktion (33,4 procent)
- Gem værdifulde ting væk (25,6 procent)
- Sæt bevægelsescensorer på udendørsbelysning (24,4 procent)
- Giv dit hus et grundigt tjek ifht. indbrudssikring (19,7 procent)
- Er tilmeldt Nabohjælp (19,4 procent)
- Lad være med at rydde op (16,7 procent)
Hvor mange af disse råd følger du?