Et dårligt indeklima kan være skadeligt for både dig, din familie og din bolig. Dårligt indeklima kan give os stort ubehag, som f.eks. hovedpine, kløende øjne og allergi. I nogle tilfælde kan dårligt indeklima også gøre os syge. Samtidig kan et dårligt indeklima give problemer med fugt, råd og svamp, som potentielt kan gøre stor skade på din bolig.
Det er oplagt at overveje, om du kan sænke temperaturen i hjemmet en lille smule, da opvarmning vejer tungt i en husstands samlede energiforbrug. Men det er vigtigt, at du er opmærksom på dit indeklima.
Det har stor betydning for dit indeklima, at du holder din bolig opvarmet, så følg disse tre råd, hvis du overvejer at sænke temperaturen:
- Hold en god og konstant varme
Det er vigtigt for dit indeklima, at du holder din bolig opvarmet. En god og konstant varme holder luftfugtigheden nede og forebygger fugtskader og skimmelsvamp. Din indetemperatur bør være mindst 18 grader for at undgå skimmelsvamp. De fleste mennesker vil dog ikke trives ved 18 grader, så overvej, hvad du og din familie kan trives i og find et godt kompromis. Det vil for de fleste typisk være min. 20 grader. - Undgå store temperaturskift
Store temperaturskift kan skabe kondens, som kan udvikle sig til råd og skimmelsvamp. - Hold så vidt muligt samme temperatur i alle rum
Det er ikke en god løsning at slukke helt for varmen eller sænke temperaturen markant i de rum, du ikke bruger. Det kan skabe kuldebroer og kondens, som kan give fugtskader.
Det kan virke fristende at lade være med at lufte ud for at holde på varmen i din bolig. Men det er bestemt ikke en god løsning: God udluftning er noget af det vigtigste, du kan gøre for at bevare et godt indeklima.
Det er dog vigtigt, at du lufter rigtigt ud, så du får skabt god ventilation uden risiko for fugtproblemer – og ikke mindst undlader at spilde unødig energi.
Sådan lufter du rigtigt ud – 3 gode råd:
- Luft ud kortvarigt flere gange om dagen, f.eks. 5-10 minutter 3 gange dagligt.
- Lav gennemtræk i hele boligen på én gang, så du får en optimal luftudskiftning.
- Lad ikke vinduet stå åbent i nogle rum over længere tid. På den måde undgår du, at rummet køles helt ned, hvilket giver risiko for kondens og fugt.
Se flere gode råd til at holde et godt indeklima her
Det kan være fristende at skrue lidt ned for temperaturen på det varme vand – og der kan da også være meget at spare på ikke at holde en unødigt høj temperatur på sit varme vand. Det er dog vigtigt, at dit varme vand aldrig er lavere end 50 °C i varmtvandsbeholderen, da der kan dannes legionella-bakterier, som kan gøre dig alvorligt syg.
Den optimale temperatur i en varmtvandsbeholder er 55 °C. Det svarer til, at vandet er ca. 50 °C, når det kommer ud af hanen. Holder du derfor 60 eller 70 grader på dit varme vand, kan du sagtens skrue lidt ned for temperaturen.
Ejer du et sommerhus, har tanken nok strejfet dig, om det er muligt at spare endnu mere på energien i de perioder, hvor du ikke bruger huset. Men også her er det vigtigt, at du tænker dig godt om, så du ikke risikerer at gøre alvorlig skade på huset.
Det er en fristende tanke at udskyde opvarmning af sommerhuset – eller helt at undlade det – når efteråret og vinteren trænger sig på. Men dit hus kan tage alvorligt skade af ikke at være opvarmet over længere tid.
Med mindre, du lukker dit sommerhus helt ned over vinteren – og tager alle de nødvendige forholdsregler for at sikre huset mod skader i den forbindelse – er det derfor vigtigt, at du holder huset opvarmet og ventileret, også når du ikke bruger det.
Hold dit sommerhus opvarmet over vinteren – 3 gode råd:
- Sørg for, at der er varme på i alle rum, så huset kan holde en konstant temperatur på min. 10-12 grader.
- Har du en varmepumpe, så brug ”frostsikring” indstillingen, der også sørger for at ventilere huset godt og fordele varmen jævnt i alle rum.
- Sørg for at åbne alle døre, skabslåger m.m., så varmen kan komme rundt i alle rum og ind i alle skabe.
Det er vigtigt, at du passer godt på dit sommerhus og selv gør, hvad du kan, for at undgå skader. Din forsikring dækker nemlig ikke frostskader, der kunne være forudset og undgået ved at tage de rette forholdsregler. Mange er f.eks. ikke klar over, at deres fritidshusforsikring stiller krav til opvarmning af huset, for at frostsprængninger på indvendige rør er dækket.
Få gode vores råd til vinterklargøring af dit sommerhus, og læs mere om, hvad du skal være opmærksom på omkring din forsikring her.